pudra-de-cacao,-tranzactionata-la-un-nivel-apropiat-de-maximul-istoric

Pudra de cacao, tranzacționată la un nivel apropiat de maximul istoric

Timp de citire: 2 minute

Producătorii de ciocolată se confruntau deja cu preţuri record la untul de cacao, care îi conferă ciocolatei textura fină şi cremoasă, iar acum trebuie să plătească mai mult şi pentru pudra de cacao, responsabilă de culoare şi gust.

Pudra de cacao, care este utilizată într-o gamă largă de produse alimentare, este în prezent într-o situaţie în care există livrări reduse. Preţurile la acest ingredient au crescut cu aproximativ 16% pe piaţa din SUA în ultimul an şi în prezent se tranzacţionează aproape de maximul istoric, arată Bloomberg și Agerpres.

Aceasta este cea mai recentă evoluţie a unei crize globale pe piaţa de cacao, care a afectat profiturile celor mai mari producători de ciocolată şi i-a adus pe consumatori în situaţia în care plătesc mai mult pentru mai puţină ciocolată. Producători precum Mars Inc. sau Hershey Co. au recurs la tactici precum reducerea dimensiunilor batoanelor de ciocolată sau adăugarea de ingrediente precum nuci.

Potrivit firmei de consultanţă KnowledgeCharts, preţurile la pudra de cacao pe piaţa din SUA se situează aproape de 9.000 de dolari pe tonă, aproape de maximul istoric din luna februarie. În Europa, preţurile au trecut de 10.000 de dolari pe tonă, şi în acest caz în apropiere de nivelul record atins în luna mai.

Criza pudrei de cacao s-a agravat atunci când industria alimentară a încercat să înlocuiască untul de cacao mai scump, care reprezintă în medie 20% din greutatea unui baton de ciocolată. Asta pentru că înlocuitorii, produşi cu uleiuri vegetale, sunt mai lipsiţi de savoare decât untul de cacao şi nu au o aromă proprie, ceea ce i-a forţat pe producătorii de dulciuri să utilizeze mai multă pudră, pentru a reface culoarea şi gustul.

În condiţiile în care pudra de cacao este o raritate, apare o piaţă pentru înlocuitori. Firma germană Doehler Group SE a introdus la începutul anului un înlocuitor mai ieftin care include pudră de roşcoave. La rândul său, Ardent Mills LLC a pus la punct o pudră pe bază de grâu şi primele produse care utilizează noul tip de pudră ar putea apărea pe rafturile magazinelor anul următor.

Cu toate acestea, alternativele nu sunt suficiente. Pudra de cacao este în continuare cerută pentru culoarea şi textura ciocolatei, iar livrările nu dau semne că vor reveni în curând. Procesarea de cacao în Europa, cea mai mare piaţă mondială a scăzut cu 3,7% în primul trimestru, până la cel mai redus nivel de după 2017. O tendinţă similară a fost înregistrată în America de Nord.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.

The post Pudra de cacao, tranzacționată la un nivel apropiat de maximul istoric appeared first on Forbes Romania.