numarul-producatorilor-de-bere-din-romania,-in-crestere-de-sapte-ori-in-20-de-ani

Numărul producătorilor de bere din România, în creștere de șapte ori în 20 de ani

Timp de citire: 2 minute

Numărul producătorilor de bere din România a crescut de șapte ori în ultimele două decenii, de la unsprezece companii înregistrate în 2005, la 85 în prezent.

Conform statisticilor asociației Berarii României, nouă din producătorii de bere activi acum 20 de ani produc și în prezent. În același interval, producția de bere a oscilat între un nivel maxim de 20,2 milioane de hectolitri – înregistrat în 2008 – și unul minim, de 14,9 milioane de hectolitri, înregistrat în 2014. În prezent, după anii marcați de pandemia Covid și de creșterile abrupte de acciză, piața rămâne aproape de pragul critic de 15 milioane de hectolitri.

„Cele două decenii de Berarii României reflectă transformarea profundă a unui sector care arată astăzi cu totul diferit față de acum 20 de ani. Nivelul producției a crescut odată cu investițiile producătorilor, iar diversitatea s-a extins spectaculos: în România se produc de peste zece ori mai multe sortimente de bere decât în 2005. Avem un sector matur și dinamic, cu peste 80 de producători mici și medii, care generează valoare reală în comunitățile locale și în economia națională. Industria berii contribuie semnificativ pe întreg lanțul economic – de la agricultură, la producție, distribuție și retail – și susține zeci de mii de locuri de muncă. Mai mult, 97% din consumul de bere din România provine din fabricile autohtone. În acest context, este esențial să menținem acest ecosistem de producție națională printr-un cadru fiscal și legislativ predictibil, care să permită investiții sustenabile și dezvoltare continuă. Berea nu este doar un produs, ci un motor economic și social care trebuie protejat și susținut”, susține Mihai Voicu, președinte Berarii României și director general al Bergenbier S.A..

Membrii Berarii României, care reprezintă 90% din sectorul berii la nivel local, au dezvoltat relații comerciale cu peste trei mii de furnizori locali, de la agricultori până la producători de ambalaje. De la aceștia, ei achiziționează peste 70% din materiile prime folosite în producție. În prezent, bere se produce în 68 de localități din România, iar unitățile de producție sunt distribuite egal între mediul urban și cel rural.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.

The post Numărul producătorilor de bere din România, în creștere de șapte ori în 20 de ani appeared first on Forbes Romania.